onsdag 8. desember 2010

Vi har fått rådyr i hagen!

Åh, rådyr er bare noe av det koseligste jeg vet om!


For fire uker siden så vi dem første gang. En tidlig morgen da solen akkurat hadde stått opp så vi ut av kjøkkenvinduet, og der sto de søteste tre rådyrene ute i hagen vår.


Vi trodde først de bare var på gjennomreise, men nå har de vært her mange ganger og i dag måtte jeg ringe Anita fra den gamle funksjonærboligen og be henne om råd, de har nemlig hatt rådyr i flere år og da jeg tok juleartikkelen hos dem tenkte jeg at det måtte være noe av det hyggeligste å ha i hagen.


Ja, jeg vet at de spiser alt mulig av blomster, men vi har mest roser så da får det gå bra, vil heller ha rådyr enn tulipaner, i dag har jeg derfor ringt til både Felleskjøpet etc. for å få tak i høyballer og kornavrens. Hvis vi gir dem godt med mat så holder de seg kanskje fra blomstene også.


Må le litt av meg selv! :-)


Bildene under er fra rådyrene til Anita, har enda ikke klart å få et godt bilde av "våre". Nå krysser jeg bare fingre for at de liker maten vår.


Noen av dere som har erfaringer med rådyr?
14 kommentarer:

 1. Smelt smelt :)
  Håper du får de til å "flytte inn" hos dere! Tvi tvi :)
  Klem fra Lise

  SvarSlett
 2. Nydelegaste julpynten... men dei et opp det meste av det som finns i hagen... Du kan sikkert avgrense dette litt med å fore dei? Her er masse hjort og rådyr, for mange. Og dei finn ikkje nok mat.

  Kos deg med desse vakre dyra!
  Ha fine førjulsdagar!

  Klem E :)

  SvarSlett
 3. Åh.... så skjønne... Heldige du!
  Det eneste ville dyret som kommer inn i hagen vår er nabokatta.... :)

  Ha en fin førjulstid!
  Hilsen Lillian.

  SvarSlett
 4. Rådyr er bare skjønne, men noen "ugangskråker" i blomsterbed og med tujaer og lignende... Her jeg bor er det mange av dem og jeg bruker å legge ut kornavrens fra Felleskjøpet samt at jeg "tigger" gammelt brød, grønnsaker og frukt fra en butikk i tillegg til eget. Grønnsakene og brødet må kuttes godt opp, rådyrene har nemlig små muler og trenger litt hjelp der. De trenger også tilgang til vann, litt vanskelig når det er -16 utendørs, men du kan legge noe mat i vann før du legger det ut, så får de i seg det som is sammen med brød eller grønnsaks- og fruktbitene. Jeg har også blandet inn litt knuste "meiseboller" i maten jeg legger ut - det er det jo en del fettstoffer i og det trengs i kulda! Kos deg med dyrene og mater man dem kommer de til å holde seg i området, de legger fort opp faste tidspunkt de dukker opp...
  Ha en fortsatt strålende førjulstid!
  Hilsen Tone

  SvarSlett
 5. Hei Tone

  Tusen takk for gode tips. Fin måte å få brukt grønnsaker og frukt også. Skal prøve å finne på noe å gi dem vann i.

  Ha en glitrende førjulstid!

  Beste hilsen

  Franciska :-)

  SvarSlett
 6. åå, så kosleig:) Håper de liker maten (eller blomstene) deres , så de kommer tilbake hele vinteren.

  camilla

  SvarSlett
 7. Nydelige! Jeg elsker rådyr!! :-)

  SvarSlett
 8. Den første vinteren vi bodde her i huset, så matet vi rådyrene. Kjøpte for på Felleskjøpet og var rundt omkring i butikker for å få gammelt brød og frukt. Butikkene var veldig samarbeidsvillige. Vi hadde foringsplassen litt opp i skogen, men kunne fint se plassen fra vinduet. En gang telte jeg 12 rådyr på tomten. Veldig koselig og fint.
  Så kom våren og sommeren. Hagen bar preg av forsømmelse. Vi jobbet masse med blomsterbedene. Endelig en kveld så var jeg fornøyd med blomsterbedene og nå var det tid for å ta for seg resten av hagen. Da jeg så dagen etter kom hjem på ettermiddagen og gikk en tur ut i hagen, så trodde jeg nesten ikke det jeg så. ALLE blomstene var borte. Det grønne stod igjen, men det var et sørgelig syn. Selv om vi matet rådyrene, så spiste de altså blomstene. Etter det så ble jeg ikke like glad for å se rådyr på tomten. Vi har nå sluttet å mate dem. Noe av grunnen er også at vi har fått to hunder. Vil ikke at rådyrene skal bli jaget.

  SvarSlett
 9. Så vakre Rådyr!!!! Vi har 3 rådyr som er hos oss hele året..de er aldeles nydelige og holder seg unna blomstene mine..De får høy, epler og gulerøtter om vinteren..De stortrives i hagen vår og om sommeren spiser de for det meste en del av det høy gresset! Når jeg kommer hjem fra jobben om kvelden ligger de og slapper av nede ved redskapboden om kvelden..de bryr seg ikke om at jeg går ut av bilen..bare titter på meg og forsetter med sitt..vakre dyr!!!

  klemmer Annveig

  SvarSlett
 10. Åh det hørtes koselig ut Annveig! :-) Da skal jeg prøve å gjøre som deg og krysser fingre for at de blir her. :-) Koselig at du har lyst å lage romantisk julebord.

  Klem Franciska :-)

  SvarSlett
 11. Nydelige da:-)
  Vi har også rådyr i hagen, tok noen blinkskudd her om dagen. De er så vakre! Vi ser de ofte utenfor vinduet når vi spiser frokost:-)
  Men... vi mater de ikke, her blir vi frarådet det i avisen altså. For her er det hunder og biler feks, vi vil jo ikke trekke de til boligområdet. Men her pleier bøndene å legge ut diverse til de i utkanten av åkrene, så de ikke skal ta jordærene.:-)

  SvarSlett
 12. Hei Saga

  Takk for tips, vi bor heldigvis i en blindvei rett ved skogen, så da gjør det nok ikke så mye at vi mater dem (håper jeg) :-)

  Tenker det ikke er så lett for dem å finne mat nå med både kulde og snø.

  Ha en fortsatt fin førjulstid.

  I kveld bakte jeg julekaker med barna, nå begynner julestemningen å komme sigende.

  :-)

  SvarSlett
 13. So sweet! Nice pictures. Cheers, Sandra

  SvarSlett
 14. Jeg hadde elsket å fått dem på besøk..de er utrolig flotte:)
  Ha en fin kveld :)
  Martha.

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...