fredag 31. juli 2015

Oppskrift på klassisk fransk Fraisier med trinn for trinn bilder


Det er mange som har spurt om oppskriften på Fraisier-kaken som vi lagde på Kakekurset i Paris på norsk. Jeg har derfor nå oversatt den og lagt til det vi lærte. Jeg tok også trinn for trinn bilder, som jeg håper vil være en god hjelp, og til og med litt video.

Det er virkelig en helt utrolig god kake, som passer til alle anledninger. Kan anbefales!

Klassisk fransk Fraisier

Genoise (sukkerbrød)
5 egg (300 g)
190 g sukker
1 klype salt
190 g hvetemel
40 g smør, smeltet og avkjølt

Crème Legere vanille (Vaniljekrem)
4,5 dl helmelk
4 eggeplommer
120 g sukker
60 g Maizena
60 g usaltet smør, kaldt i små firkanter
1 vaniljestang
4 1/2 gelatin blader (4,5 g gelatin, rørt ut i kaldt vann)
3,5 dl kremfløte (kald)

Til dynking
100 g sukker
1 dl vann
En håndfull jordbær skjært i mindre biter
litt kirsebær eller bringebærlikør (kan utelates)

Pynt
400 g jordbær
Mandelmasse og rød konditorfarge om ønskelig

Utstyr
Av utstyr trenger du en stor langpanne med bakepapir, en stor sprøytepose med 1 cm rund spiss, en springform som er ca. 23 cm i diameter og plaststrimler til å ha rundt inne i springformen (det gjør at jordbærene holder seg på plass når formen fjernes).

Start med å koke opp sukker og vann til laken. Rør til sukkeret er oppløst, tilsett eventuelt likør og sett det til side. Skjær en håndfull jordbær i små biter, og ha dem i. La blandingen trekke mens du forbereder kake og krem.

Lag første del av vaniljekremen:
Oppløs Maizena i 1,5 dl av melken. 
Bland resten av melken med sukker, ha det i en kasserolle og kok opp. 
Visp inn eggeplommene i Maizena- og melkeblandingen. 
Hell den varme melk og sukkerblandingen over eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper med en håndvisp.
Hell alt tilbake i kasserollen og la blandingen småkoke i cirka et minutt mens du pisker godt.
Ta kasserollen fra varmen og visp inn kaldt smør og frø fra vaniljestang.
Hell blandingen i en kald beholder, trykk litt plastfolie ned på kremen og avkjøl i kjøleskap.

Lag sukkerbrødet:
Sett ovnen på 200 grader. 
Pisk egg, sukker og salt i en bolle over vannbad, til blandingen er lunken og sukkeret har oppløst seg. 
Pisk deretter opp til eggedosis i en rørebolle. (Det tar ca. 5 minutter på full hastighet).
Sikt melet. Smelt smøret.
Vend forsiktig inn melet og det smeltede smøret med en slikkepott

Hell røren ut i en langpanne som er dekket med smurt bakepapir. Spre røren forsiktig utover.
Stekes med en gang ved 200 grader i maks 10 minutter. kaken er ferdig når den er gyllen og når du kjenner på den med en finger og den spretter fint tilbake.

Avkjøl sukkerbrødet. Plasser springformen på sukkerbrødet og skjær ut to sirkler som er ca. 2 cm mindre enn selve springformen.

Ha en lang plaststrimmel langs kanten på springformen. Del jordbærene i to, og plasser så mange du får plass til, rundt kanten, med midten mot plastfilmen. Det er viktig at de står tett og er presset godt inn mot kanten, slik at kremen holder seg på plass. Skjær resten av jordbærene i mindre biter.

Plasser den første kakebunnen i midten av formen, pass på at jordbærene holder seg på plass. Sil laken og dynk kaken godt, bruk evt. en pensel til å pensle kaken med.

Gjør ferdig vaniljekremen
Legg gelatinbladene i kaldt vann til de blir myke. Ta dem opp av vannet og klem vannet fra. Ha 200 gram kald vaniljekrem i en bolle og varm den opp i en kasserolle. Ta kasserollen av varmen og rør inn gelatinplatene, rør til de er oppløst. Tilsett resten av vaniljekremen og rør godt. Bruk eventuelt en håndmikser hvis det skulle være klumper i kremen. Den skal være helt glatt. Pisk kremfløten til krem og vend den forsiktig inn i vaniljekremen. Da er den ferdig. Vaniljekremen må brukes med en gang, før den stivner.

Ha kremen i en stor sprøytepose med rund spiss og sprøyt et tynt lag med krem rundt jordbærene, slik at alle hulrom blir fyldt. Ha også et tynt lag med krem på sukkerbrødet. Fordel jordbær i mindre biter over kremen og legg den siste kakebunnen over. Dynk kakebunnen godt. Sprøyt enda et tynt lag med krem og legg på jordbær i mindre biter. Fyll opp formen med krem og glatt ut med en lang spatel. Sett kaken i kjøleskapet i minst 3 timer.

Pynt
Farg halvparten av marsipanen rød. Rull ut tynne marsipanpølser. Legg dem inntil hverandre, skiftevis rød og vanlig og lag et mønster, enten i spiralform eller en S-form. Trykk ned marsipanen og rull den ut til den er bare et par millimeter tykk. Ha en kakeform over og stikk ut lokket. Løft det forsiktig over på kaken. 

Pynt gjerne med litt jordbær på toppen.

Det er bare å spørre hvis det er noe du lurer på! :-)














4 kommentarer:

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...