søndag 15. april 2012

Buffet inspirert av italia - med super god mat som er enkel å lage


Vi skal ha middagsgjester på lørdag og siden Roma var så herlig, tenkte jeg å lage mini-buffet inspirert av Italia. Vi blir åtte personer. Jeg har funnet masse gode tips mens jeg har planlagt og tenkte det kunne være hyggelig å dele dem med dere. :)



Jeg elsker å lage mat og særlig mat som er enkel å lage, smaker fantastisk og mat som kan lages mest mulig ferdig før gjestene kommer. Dette kommer jeg til å servere:


Bilde: Yummy
Tomat- og mozzarellasalat på pinne
Jeg bare elsker tomat og mozzarellasalat og hva kan vel være bedre enn å servere det på pinne?
Jeg synes det er best med halve tomater, slik at man slipper å bite over en hel tomat og en hel mozzarellabit. Tenker også å servere de med litt pesto dryppet over i stedet for med en stor bit basilikum.

Melon og parmaskinke
En klassiker med en perfekt smaks sammensetning. 

Franciskas "italienske" kjøttboller
Disse kjøttbollene er ikke akkurat italienske, men med litt god vilje kan vi kalle dem det :) Disse kjøttbollene har jeg laget mange ganger og de er en sikker vinner. Alle elsker dem. De får derfor lov å være med. Og kjøttboller er jo italiensk, bare tenk på Lady og landstrykeren ;-)
Bilde: Allrecipes.com

500 g karbonadedeig
1 pakke bacon
1 pakke fetaost
Evt. litt hvitløk

Skjær bacon og fetaost i små biter og bland sammen med karbonadedeigen. Form til små kuler og stek som små kjøttboller. Perfekte å lage dagen før. Kan også lages i god tid og fryses. Da er det bare å varme opp til gjestene kommer.

Verdens beste pastasalat med avocado og fetaost
Denne oppskriften har jeg servert i mer enn 10 ulike land til masse forskjellige mennesker og den er en suksess hver eneste gang. Den er super enkel å lage og har ingredienser som finnes Verden over. Den må lages samme dag, men kan lages ferdig et par timer før gjestene kommer, så lenge den står kaldt. Den passer perfekt til grillmat og kjøtt med mye smak og er et supert alternativ til den tradisjonelle potetsalaten.

Bilde: Allrecipes.com

8 personer:
300 g kokt pasta sommerfuglform eller penne
1 pakke fetaost
1 rødløk
2 fedd hvitløk
4 kokte egg
4 avocadoer (obs! De MÅ være modne ellers blir ikke salaten god.)
2 pk rømme a 3 dl
Salt og pepper

Bland rømmen med salt og pepper og hvitløk. Skjær alt i mindre biter og bland med rømmen.

Denne pastasalaten er et godt alternativ til saus til kjøttbollene, da den ikke sklir utover tallerkenen og gjør resten av maten sausete.

Chicken parmesan
En skikkelig klassiker, men jeg fant en oppskrift på kyllingbiter i stedet for hel kylling. Perfekt for buffet. Oppskriften finner dere HER!




Bilde: Martha Stewart
Bilde: Allrecipes.com
Foccacia med parmesan og urter 
Elsker foccacia og særlig den med litt ekstra smak. Du finner oppskriften HER!

Og til dessert! 

Tiramisu - selvfølgelig...

Vi fikk den beste tiramisuen vi begge noen gang har smakt på Piazza de la Rotonda i Roma og den har jeg tenkt meg å kopiere så godt jeg kan: Jeg er ikke så veldig glad i alkoholsmaken i desserter og alt får bløte ladyfingers er heller ikke det beste, denne Tiramisuen er silkemyk og med akkurat de rette smakene:

Denne oppskriften er fra boken Spis drikk lev av Fran Warde, en av favoritt kokebøkene mine, med SÅ mye godt i. Hun lager tiramisuen i høye glass med amarettikjeks i stedet for ladyfingers: Og det beste med tiramisu er at alt kan gjøres ferdig dagen før. :)

10 porsjoner:
25 amarettikjeks, knust
100 ml kahlua
1/2 dl sterk kaffe
500 g mascarpone
6 eggeplommer
50 g sukker
2 ss kakaopulver

Legg 1/4 del av de knuste kjeksene i bunnen av glassene. Bland Kahlua med kaffe i en liten bolle og hell 1/4 del av dette over de knuste kjeksene.

Ha mascarpone, eggeplommer og sukker i en bolle og pisk til en jevn masse uten klumper. Ha eggehvitene i en egen bolle og pisk dem til de er helt stive løft dem så inn i mascarponeblandingen.

Legg 1/4 del av blandingen oppå kjeksmassen. Gjenta dette i tre lag og avslutt med et lag av mascarponeblandingen. 

Dryss over kakao og la tiramisuen stå i kjøleskapet natten over. Serveres kald.

Hos Divine Dinnerparty fant jeg masse gode buffet tips:
  1. Ha mat og drikke to forskjellige steder, da blir det enklere for gjestene å forsyne seg.
  2. Lag små porsjoner slik at det ikke blir en stor røre på fatet
  3. Ha god flyt i måten du arrangerer buffeten: Start med tallerkener til venstre, ha så hovedrettene og så salat grønsaker etc. Avslutt med bestikk og servietter, slik at gjestene dine slipper å ha de i hånden når de forsyner seg.
  4. Hvis mulig er det en god ide å ha buffetbordet midt i rommet slik at man kan komme til det fra flere sider. Da slipper du traffikkork.
  5. Plasser maten i flere høyder. Bruk gjerne etasjefat eller sett fat på en liten trekasse eller lignende for å få flere høyder.
  6. Server mat som er enkel å spise. Maiskolber er sjelden et godt valg da gjestene dine blir grisete og får maiskorn mellom tennene. Hele kyllinglår er også litt tungvinte.
  7. Server mat som passer godt sammen. Når man serverer buffet får gjestene lyst til å prøve alt. Sørg derfor for at maten du serverer går bra sammen.
  8. Sørg for at det som skal være varmt er varmt og omvendt. Det som skal holdes kaldt kan plasseres på isbiter og et godt tips for å holde maten varm er å varme et par murstein i ovnen, plasser de på et underlag som tåler varme og sett fatet over mursteinene.
  9. Skriv små skilt som viser gjestene hva det er de spiser. Da blir det enklere å få akkurat det man liker best.
  10. Test oppsettet du har valgt. Dagen før kan du sette opp buffetbordet med alle skålene og fatene du har tenkt deg å bruke, da slipper du overraskelser i siste liten.

15 kommentarer:

  1. Nu blir man ju Hungrig,allt ser så
    Gott ut...
    Kram/Ellinor

    SvarSlett
  2. Dette ser ut som en perfekt meny :) Blir nok nydelig !!! Klem Tove

    SvarSlett
  3. Yammi, fikk lyst på alt:))

    Klem

    SvarSlett
  4. DETTE VAR BARE ET FANTASTISK INSPIRERENDE INNLEGG!!!!

    SvarSlett
  5. Å tro på jeg ble sulten! :) For en lekker meny! :)

    SvarSlett
  6. Hei!

    Dette var bare helt fantastisk:) fristet veldig!
    Ønsker deg en koselig kveld med venner til dette:)

    Klem Merete

    SvarSlett
  7. Pastasalat oppskrift:
    Stemmer det at det skal
    være 3 pk ( 9 dl ) med rømme ? Jeg synes det var mye .Hvilken type rømme er det du bruker er det lettrømme eller seterrømme
    Kjempe flott innlegg synes det er veldig fint at du legger ut oppskrifter:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Sol, nei det er nok litt mye. 2 pk 6 dl bør være mer enn nok, men pastaen suger en del, prøv deg derfor frem, slik at det blir riktig konsistens. :-) Jeg bruker vanligvis lettrømme, men bruk det du liker best. Sikkert veldig god med seterrømme også :-)

      Slett
  8. Mmmm ser lekkert og godt ut, dette må prøves! :o)

    Ha en super uke.

    Klem Simone :o)))

    SvarSlett
  9. ååå her var det mange fine oppskrifter.Tusen takk for at du deler.Håper det er bra med dere alle.Og Roma er absolutt en av mine favoritt byer også.
    Ha en super fin uke

    SvarSlett
  10. Nå har jeg skrevet ned dine fantastiske oppskrifter og gleder meg til og prøve..Tiramisu er den aller beste dessert men må nok vente med den til graviditeten er over...
    Skal prøve meg på din saftige sommerkake så lenge,den har jeg skrevwt ned fra før av..Passer jo perfekt til årstiden:)
    Tusen takk for at du deler!
    fin fin mandag til deg:)
    klem
    kathrin

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Kathrin, så koselig at du setter pris på oppskriftene :-) Tiramisuen kan forresten med fordel lages med vispet krem i stedet for egg. Hvis du vil styre unna de rå eggene. Ha en strålende uke! Klem Franciska :-)

      Slett
  11. mmmmmmmmmmmmuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmssssssssssssssigt! kramis semlan

    SvarSlett
  12. ӏ аm reallу loving the themе/dеsign of уour web ѕite.
    Do you ever run into any internet browser сompatіbilіtу problems?
    A small numbеr оf mу blog νisitoгs hаve сomplained about my blog nοt
    operating correctly іn Exρlorer but lοoks grеаt in Chrome.
    Do you have any tіps tο hеlp fiх this iѕsue?


    Feеl free to visіt my blog ... build solar panels info

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...