tirsdag 9. desember 2014

Jul på kjøkkenet mitt og tips til å dekke et fint julebordFoto: Franciska Munck-Johansen

Det er hyggelig å dekke bord og særlig til jul. Dette bordet har jeg dekket hjemme på kjøkkenet mitt for Vakre Hjem & Interiør. 

Her får du mine beste tips for å dekke et fint julebord:

Velg en fargeskala
Rødt er den tradisjonelle julefargen, men det er også flott å dekke bordet i gull eller sølv. Det er heller ikke noe i veien for å velge helt andre farger, men det lønner seg å velge én fargeskala og holde seg til den når det gjelder pynt, lys, servietter, blomster og lignende. 

Bruk naturen
Naturmaterialer er alltid et godt valg. Det er enkelt og rimelig, og det er med på å skape en hyggelig stemning. Her har jeg brukt mose, som er lagt utover bordet som en lang dekorasjon. Jeg har lagt plast under for å unngå at bordet blir fuktig. Mosen er sprayet med litt kunstig snø, og det er pyntet med lys, girlander med gull og krystaller fra Indiska, og litt julepynt. Husk å tenke på brannfare. Mose er lett antennelig, og lysene bør alltid være under oppsyn.

Fyr i peisen skaper stemning. 
Du kan lage en illusjon av en peis ved å sette flere kubbelys sammen.

Gjestene må kunne se hverandre
Det er fint å bruke blomster og kandelabre, men husk at gjestene må kunne se hverandre. Det kan derfor være en fordel med flere lave buketter i stedet for én stor. Lag gjerne en litt lav, men bred bukett til midten av bordet, og noen mindre på sidene. Eller lag en lang dekorasjon, som her av mose, julekuler, kongler eller lignende.

Skap en uformell og samtidig høytidelig stemning
Julekveld er høytid, og dette er en dag hvor du gjerne kan finne frem det fineste serviset ditt. Men sørg samtidig for at du beholder en hyggelig og uformell stemning. Pynt gjerne litt uhøytidelig, sørg for godt med stearinlys, og ha litt rolig julemusikk i bakgrunnen. Da er du sikret en god stemning.

Enkle og rimelige linservietter
Det kan være dyrt å kjøpe ferdige linservietter. Kjøper du i stedet metervare med lin, kan du enkelt rive opp servietter i passende størrelse. Det er raskt gjort, og de revne kantene bidrar bare til å skape en uformell stemning. Linserviettene kan vaskes og brukes om igjen, og er derfor også en god løsning med tanke på miljøet.

Bruk gjerne bordkort
Noen trives bedre sammen enn andre. En liten bordplan kan derfor være en god idé for å beholde julegleden. Her har vi klippet ut stjerner i sort papp og skrevet navnene på med hvit penn.

Serviettringer som passer til pynten
Mindre biter av blomsterranken som er brukt som pynt på midten av bordet, fungerer fint som serviettringer. Det er en rimelig løsning, og det er med på å skape en fin helhet.

Tenk gjerne litt utradisjonelt
Som duk har jeg her brukt en indisk sari – et noe utradisjonelt valg til en norsk julefeiring. Men det rikt dekorerte stoffet gir en fin og uhøytidelig stemning. Indiske sarier kan kjøpes på eBay for et par hundre kroner for hele seks meter, det er derfor også en rimelig løsning.

Lag en fin avslutning
Bordpynten blir ekstra fin hvis du sørger for å markere avslutningen mot enden av bordet. Her har vi brukt julekuler sammen med en fin, avrundet kant på mosen.

Pynt i høyden
Heng en grein mellom to lamper eller fra taket. Den er fin å henge julepynt på. Bare sørg for å henge den så høyt at den ikke tar utsikten over bordet. Julepynten er fra Indiska.

Velg tilbehør som gir gode assosiasjoner. 
Champagne gir assosiasjoner til fest og høytid, kongler og lysslynger gir tanker om jul.

Bruk det du har fra før

Lykter som ellers står ute, er fine stemningsskapere. Pynt gjerne med julepynt du har fra før, og tenk litt kreativt. Kanskje kan et gardin eller et pledd bli fint som duk.

Resten av artikkelen ser du i denne utgaven av Vakre Hjem & Interiør.


4 kommentarer:

 1. Dette var bare helt nydelig, Franciska!! Snakk om julestemning på kjøkkenet...LOVE..LOVE...LOVE!! Det å ha skinn under juletreet og lyktene ga en veldig lun stemning! Vakkert dekorert peis og flott dekket bord! Gøy å se hjemme hos deg!! Ha en fortsatt fin uke.
  Klem fra Jorunn

  SvarSlett
 2. Nydelig dekket Franciska, du er knallflink ♡

  SvarSlett
 3. Åååh, så fantastisk fine bilder! Stemning, belysning og julepyntingen - kjempeflott! Takk for at du deler! : )
  Vera

  SvarSlett
 4. danke für die tollen bilder!!! liebe grüße von angie

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...