onsdag 28. oktober 2015

Baked Alaska - en helt fantastisk dessert!Har du hørt om Baked Alaska eller Omelette Norvegienne? Det har ingenting med omelett å gjøre, men er en helt fantastisk dessertkake som består av en iskake som er dekket med marengs, den blir vanligvis stekt i ovnen ved en høy temperatur. Det høres kanskje litt misvisende ut å sette en iskake i ovnen, men marengsen isolerer slik at det faktisk går an.

Denne kaken fikk jeg servert første gang for mer enn 25 år siden. Vi bodde i en liten landsby mellom Nice og Cannes i Sør Frankrike, og oppe på torget lå det en liten restaurant som serverte en helt fantastisk Omelette Norvegienne. Den ble laget til minst fire personer og ble servert som en hel kake formet som en middelalderborg. Den ble flambert ved bordet og det var litt av et syn.

Men kaken er mye eldre enn det. Den skal ha blitt laget første gang helt tilbake i 1876 av Kokken Charles Ranhofter på Delmonico's Restaurant i New York. Omelette Norvegienne er det franske navnet på kaken som den skal ha fått på grunn av at den ligner på et isfjell. Hvorfor de har kaldt den omelett, er et mysterium.

Denne versjonen av kaken er det Martha Stewart som står for, og for en kake! Deilig sjokoladekake lagt sammen med sjokoladeis og toppet med myk marengs.

Jeg la den ut i forrige uke, med link til den amerikanske oppskriften som dere finner HER. Men siden mange har etterspurt en norsk oppskrift har jeg oversatt den. Den originale oppskriften er laget som porsjonsformer og med en litt tungvinn fremgangsmåte, jeg har derfor gjort litt om på den slik at den skal være enklere å lage, men like god. Dette er helt klart en av favorittkakene mine!

Baked Alaska
6 - 8 porsjoner

Sjokoladekake
4 store egg
250 g sukker
135 g mel
60 g bakekakao (usøtet kakaopulver)
2 ts bakepulver
En knivspiss salt
135 g smeltet smør
1 dl rømme eller creme fraiche
2 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljesukker)

Fyll
1 liter god sjokoladeis

Marengs
6 eggehviter (ca 500 g)
275 g sukker
Evt. 1 ts sitronsaft

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

Kle to springformer på ca 25 cm i diameter med bakepapir i bunnen. Smør sidene.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis, det tar ca 5 minutter.

Bland alle de tørre ingrediensene godt med en håndvisp.

Bland smeltet smør og rømme eller Creme Fraiche.

Tilsett de tørre og de våte ingrediensene skiftevis i eggedosisen. Vend forsiktig sammen.

Hell røren i kakeformene.

Stekes midt i ovnen i 25 - 30 minutter. Følg godt med slik at kakene ikke blir for godt stekt. De skal bare akkurat være ferdige. Test med en kakepinne.

La kakene avkjøle på rist med et rent tørkehåndkle over.

Hvis du har en liten gassbrenner for marengs bruker du denne fremgangsmåten. gassbrenner kan kjøpes blant annet hos Clas Ohlson:

Ta isen ut av fryseren, slik at den smelter litt. Legg den første bunnen på et serveringsfat. Sett kanten på springformen over bunnen. Legg på et lag med is, dra det godt ut i kantene. Legg på den siste bunnen og legg på et nytt lag med is. Sett formen i fryseren i et par timer.

Hvis du IKKE har en liten gassbrenner for marengs bruker du denne fremgangsmåten:

Ta isen ut av fryseren, slik at den smelter litt. Legg den første bunnen på et ildfast fat. Sett kanten på springformen over bunnen. Legg på et lag med is, dra det godt ut i kantene. Legg på den siste bunnen og legg på et nytt lag med is. Sett formen i fryseren i et par timer.

Lag marengsen. Bruk en hel ren skål som er fri for fett (ellers vil ikke hvitene bli stive). Start med å piske eggehvitene og evt. litt sitronsaft på middels hastighet til det skummer litt. Tilsett litt og litt sukker og fortsett å piske på middels hastighet. Det er viktig at du tar deg god tid, slik at sukkeret rekker å bli oppløst.  Pisk til marengsmasseen er stiv og blank, du skal kunne holde bollen opp ned uten at marengsen faller ut.

Hvis du har marengsbrenner tar du kaken ut av fryseren 1/2 time før den skal serveres, slik at den rekker å tine litt. Bre marengsen over kaken på topp og sider. Lag gjerne små topper med en skje, og brenn med marengsbrenner.

Hvis du ikke har marengsbrenner tar du kaken rett fra fryseren. Forvarm ovnen til 250 grader med grill. Bre marengsen over kaken på topp og sider. Lag gjerne små topper med en skje og sett den i ovnen når ovnen er varmet opp. La den stå til marengsen blir gyllen.

Foto: Martha Stewart

Ukens favoritt oppskrift er en liten miniserie hvor jeg velger ut særlig inspirerende oppskrifter, fra mine favoritt matsider, blogger og blader.

4 kommentarer:

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...