søndag 6. september 2015

Jeg ønsket meg brennende å få barn, men så enkelt skulle det ikke være...


Som jeg skrev tidligere, hadde jeg i mange år bestemt meg for å ikke få barn, men en telefonsamtale forandret alt. (Les mer her).

Jeg var 32 år og ønsket meg brennende å få barn. Vi hadde allerede vært sammen i to år, og gift i et halvt, vi var derfor begge veldig klar for å starte en familie. Men så enkelt skulle det ikke bli.

Tiden gikk, og ingenting skjede. Vi måtte derfor sette i gang en større utredning. Testene var ikke akkurat positive, og vi fikk beskjeden at vi ikke kom til å klare å få barn på egenhånd, vi måtte få hjelp.

Oi! Det var ikke akkurat det vi hadde sett for oss, vi var jo friske og i god form begge to.

Men heldigvis var det flere muligheter! Vi satte i gang med IVF behandling som er assistert befruktning eller det man kaller prøverør. Da vi begynnte å fortelle om det til vennene våre, oppdaget vi raskt at dette er noe som mange ikke vet så veldig mye om. Veldig mange som får assistert befruktning, synes det er litt flaut og holder det hemmelig. Det er synd, for det er jo ikke flaut at man trenger hjelp til noe. Brekker man en arm får man jo hjelp til å sette den sammen. Vi bør heller være glad for at det faktisk finnes hjelp å få. 

Vi satte i gang med første forsøk. Uker med hormonstimulering, hormonsprøyter, egguttaking, egginnsetting etc. Jeg må innrømme at det var en ganske slitsom tid, men hva gjør man ikke? Vi var veldig spennte da de første eggene var tatt ut, var det noen som kunne brukes? Da vi fikk beskjeden at mer enn 8 egg hadde blitt befruktet var lykken derfor stor! 

Og for et mirakel at de faktisk kan gjøre noe slikt! Tenk hvor liten en sædcelle er. De leter og finner den beste. Da "kakker" de den i "hodet" (slik at den "besvimer" og ikke skal sprelle for mye). Med en bitte liten pinsett fører de den inn i det ventende egget og der våkner den til liv igjen! Tenk at det faktisk går an!

Det ble satt inn to egg for å være sikker på at minst ett fester seg (dette er elleve år siden, nå har de kommet så langt at man vanligvis bare setter inn ett egg om gangen, for å unngå tvillinger.)

To lange uker skulle gå før vi fikk endelig beskjed om egget (eller eggene) hadde festet seg, det var derfor med hjertet i halsen at vi ringte inn for å få dommen.

Dessverre var svaret negativ. Jeg var ikke gravid.

Det er på mange måter en berg og dalbane av følelser når man holder på med prøverør. Man vil så gjerne, og man vet at man bare har et begrenset antall forsøk. Man tenker derfor hele tiden: Hva om det ikke går? Hva om man aldri får det til. Jeg tenkte også at det var min egen skyld, her hadde jeg gått i årevis og ikke ønsket meg barn, kanskje det rett og slett hadde gått for lang tid.

Vi bestemte oss for å prøve et forsøk til. Ny runde med alt som skulle til og denne gangen hadde med egne nedfryste egg, siden vi hadde mange befruktede egg første gangen.

Nye to lange uker og nytt negativt svar. 

Jeg var ikke gravid nå heller!

Man blir veldig motløs når man prøver og prøver  og ikke får det til, men vi kunne jo ikke gi opp. Vi hadde tre forsøk. Hvis ikke det gikk, måtte vi gjøre det på en privatklinikk til nærmere 100.000 og her var det jo heller ikke sikkert det gikk. Den gang var det ca. 50 % som ble gravide etter tre forsøk, nå er tallene ca. 70 %. (Veldig hyggelig at resultatene har blitt så mye bedre).

Vi tok en pause for å få litt annet å tenke på, men etter en stund bestemte vi oss for å prøve en siste gang.

Ny runde og enda to lange uker, men denne gangen var svaret...

Gratulerer du er gravid!!

Gjett om lykken var stor! Endelig! Etter så mange forsøk og så mange bekymringer, var jeg endelig gravid!

Vi kunne ikke ha vært lykkeligere og vi bare gledet oss over alt som skulle komme.

Da vi var på første kontroll fikk vi oss enda en overraskelse!

Vi skulle ikke bare få ett barn! Vi ventet tvillinger!!

Siden vi hadde så store problemer med å bli gravide hadde vi håpet på det, men jeg må innrømme at jeg også var litt spent på hvordan det skulle gå. Jeg visste om farene ved et tvillingsvangerskap og jeg bare håpet at jeg skulle klare å holde på dem frem til termin og at alt kom til å gå bra.Her ser dere hvordan jeg så ut, da jeg var gravid, bildet er tatt halvannen måned før termin. Jeg var stor som et fjell! Men de klarte heldigvis å holde seg derinne helt til termin og en varm vårdag i mai, fikk jeg oppleve det lykkeligste øyeblikket i livet mitt, da disse to kom til verden.Myter og sannheter om prøverør

Listen er fra bloggen Den voksne mamma som du finner HER


1) Prøverørsbarn er ikke det biologiske barnet til en eller begge foreldrene
FEIL: Dette trodde jeg selv i mange år gjaldt all prøverør. IVF/ICSI kan riktignok være med donorsæd eller donoregg dersom foreldrene har dårlig sædkvalitet, eggkvalitet eller er lesbiske. Men i de aller fleste tilfeller gjøres prøverørsforsøk med parets egne egg og sæd. Prøverørsbehandling betyr rett og slett at klinikken hjelper til med å befrukte egget med sæden utenfor kvinnen.

2)Prøverørsbarn får lettere defekter, sykdommer og handicap enn andre barn
FEIL: Det finnes en del påstander på dette. Mest sannsynlig har dette dukket opp på grunnlag av at man «tukler med naturen», blant annet ved at man på ICSI-forsøk stikker sædcellen fysisk inn i egget med en pipette. I følge Rikshospitalets IVF-avdeling som er ledende i Norge på området finnes det ingen større andel barn med misdannelser født etter IVF/ICSI enn de som er unnfanget på naturmetoden.

3) Prøverørsforsøk er bare for velstående mennesker og kjendiser
FEIL: I utlandet er nok dette en sannhet da private klinikker tar seg godt betalt for prosessen. I Norge er vi så heldige å få opptil tre forsøk per barn dekket på statens regning. Man betaler kun en egenandel på 1500 og medisiner opp til 15.000 kroner. Resten dekker staten. Pasienter som er inne til IVF-behandling er i Norge et godt tverrsnitt av den fertile befolkningen.

4) Prøverør er løsningen for alle fertilitetsproblemer
FEIL: Prøverør er bare en av behandlingsmåtene som tilbys ved fertilitetsproblemer. Andre behandlingsmåter i tillegg til IVF og ICSI er blant annet inseminasjon, hormonbehandling og kirurgi.
5) Prøverør gir som regel barn til slutt
FEIL: Men det er en stor andel som får til å bli gravide gjennom en eller flere prøverørsbehandlinger. I følge norske tall, blir over 70% av alle som er gjennom prøverørsbehandling gravide til slutt.

6) Prøverør gir som regel tvillinger eller trillinger
FEIL: Det er riktignok større sjanse for tvillinger og trillinger når man setter inn to eller flere egg. Men i Norge er det kun noen få pasienter som får tilbud om flere egg satt inn grunnet faren for komplikasjoner ved flerlingesvangerskap. Når kun ett egg settes inn er det like stor sjans for tvillinger eller trillinger ved prøverør som ved en vanlig befruktning.

7) Prøverør er et smertefullt og farlig inngrep
FEIL: Dette er en overdrivelse selv om enkelte kan føle egguttaket som ubehagelig. Man får bedøvelse og skal normalt ikke kjenne smerte. Hormonsprøytene man setter på seg selv er heller ikke smertefulle, bare litt uvant og ubehagelig for enkelte. Og snakker man om smerte er dette et lysår unna selve fødselen…
Prøverørsbehandling er også helt trygt. Ca 1-2% av pasientene kan bli uvel av overstimulering, men dette minimeres ved tett oppfølging fra sykehuset.

8) Når man har satt inn et befruktet egg er man gravid
FEIL: Denne hørte jeg nylig da en venninne gratulerte meg etter å ha lest bloggen min om de to eggene jeg satte inn forrige uke. Neida, litt tidlig å juble ennå. Etter innsetting av befruktet egg må egget feste seg før man får to streker på graviditetstesten. Akkurat det samme skjer i naturen. Mange som ikke en gang vet at de har befruktede egg inni seg som ikke fester seg i livmoren.

9) Prøverør er siste løsningen for å bli gravid
FEIL: Prøverør er en av mange behandlingsformer, og ikke siste løsning som enkelte tror. Selv om noen har prøverør som en siste utvei, er det en del som får prøverørsbehandling på et tidlig stadie i prøvingen. Hva slags behandlingsform som er riktig behandling for hver enkelt pasient er helt individuelt og kommer helt an på årsaken til infertiliteten. 

10) Det er bare å slappe av, så blir du gravid naturlig og trenger ikke prøverør
FEIL: At man ikke slapper godt nok av tror jeg er det verste en infertil kan høre. Hvor mange ganger skal vi ikke bli minnet på hvor enkelt det er for andre par å bli gravide uten en gang å tenke på det. Årsaken til at 20% av alle par sliter med infertilitet er mer kompleks enn at man ikke slapper av. Det er mange årsaker som ligger bak, alt fra tette eggledere, endometriose, dårlig sædkvalitet, tidlig overgangsalder, få egg til at faktisk to personer ikke kan få barn sammen.

4 kommentarer:

 1. WoWww Franciska ...what a beautuful personal special post so special to read....have a Nice sunday love Ria x

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Ria :-)
   Have a wonderful week!
   All the best
   Franciska :-)

   Slett
 2. Så flott å høre at alt gikk bra tilslutt:) vi har vært gjennom d samme med Ivf.Lykktes etter 1 forsøk.Men veldig mange komplikasjoner i svangerskapet og 2 spontanaborter i forkant.Så vi vet alt om berg og dalbane når d gjelder følelser.Og i går fylte vår lille sønn 1 år.Tenk så fantastisk d er at man kan få hjelp.Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre at det gikk bra for dere også! :-)
   Og gratulerer så mye med ett-årsdagen!
   Klem Franciska :-)

   Slett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...